ARTICLE DESTACAT CONSELLS

Aplicacions que revelen la qualitat dels aliments i els productes que consumim

Deulonder ha provat dues apps que orienten el consumidor a l’hora d’omplir la cistella de la compra i us  explica com funcionen, els pros i els contra

Davant els passadissos ben proveïts dels supermercats, sovint resulta complicat triar el millor producte. Ens deixem seduir per una bona presentació, per una publicitat enganyosa que ens ven productes com a sans quan, en realitat, no ho són tant. Noves i pràctiques aplicacions ofereixen informació sobre la qualitat dels aliments i ens ajuden a desxifrar la seva composició sense necessitat de ser químics o experts nutricionistes. A Deulonder, sempre atents a les novetats referents al món de la cuina en general, hem analitzat els pros i contra de dues de les app més destacades: Yuka, que es va establir a Espanya el 2019 i s’ha anat fent un Come Sano, una jove empresa de Barcelona.

Yuka és un aplicació que ofereix una informació detallada de la composició dels productes. Gràcies a un simple escaneig, obtindrem una ràpida qualificació que va del 0 al 100: dolent, mediocre, bo i excel·lent. Per a arribar a aquesta puntuació es valoren aspectes com els additius, els greixos saturats, la sal, les proteïnes, les fibres, les calories o el sucre. Amb només una ullada, l’anàlisi permet distingir si el producte en qüestió té massa sucres o algun conservant d’alt risc per a la salut.

Per a qualificar els aliments, es tenen en compte tres criteris: la qualitat nutricional, seguint un mètode de càlcul que es basa en el Nutri Score, dissenyat com a part del Programa Nutricional de Salut i Nutrició; els additius, classificats en «risc alt», «risc mig», «risc limitat» i «risc verd» i, finalment, la dimensió ecològica del producte.

En aquest sentit, es tenen en compte els productes considerats ecològics i que porten el distintiu ecològic europeu (Eurofull), o tenen el segell orgànic USDA. A part, es proposen «alternatives» més saludables al producte escanejat i es pot conservar l’historial de cerques.

Els avantatges d’aquesta aplicació, valorada amb un 4’8 de 5 mitjançant 22 mil votacions, és la claredat de l’exposició. Amb un mètode de semàfors -de vermell a verd-, ràpidament es pot veure si un producte és saludable. Proposa alternatives i inclou també productes cosmètics com a gels de bany i xampús. Aquesta aplicació d’origen francès és un projecte independent que ja compta amb 18 milions d’usuaris.

De moment, Yuka compta amb un milió de productes analitzats: 700.000 productes alimentaris i 300.000 cosmètics. No obstant això, no han analitzat les begudes alcohòliques com a vins i cerveses. Es pot baixar l’aplicació gratuïtament i també subscriure-s’ al Premium per 14’99 euros /any, una categoria que permet accedir a una barra de cerca, una consulta sense connexió i un historial il·limitat.

El Coco Come Sano és una aplicació gratuïta que té per objectiu fomentar un consum més conscient. Gràcies a un simple sistema d’escaneig, el consumidor pot accedir a l’anàlisi nutricional del contingut. Aquí la puntuació va de l’1 al 10 i s’avisa quan un producte no és recomanat per a nens i nenes, ja sigui perquè és ultraprocessat, perquè és alt en calories o bé perquè té un nivell alt de sucres. També assenyalen els ingredients amb un major impacte en l’escalfament global.

Per a obtenir la nota apliquen tres filtres: el Nutrial Profile Mòdem, de l’Organització Mundial de la Salut; el sistema NOVA desenvolupat per científics brasilers, i el tercer és el sistema d’advertiments Xilè, que determina quatre línies vermelles que marquen la perillositat d’un producte. En això insisteixen molt els responsables, es tracta d’una valoració amb base científica i independent.

Darrere del Coco Come Sano hi ha un equip establert a Barcelona i compta amb l’assessorament de Juan Revenga, biòleg i dietista-nutricionista. Una de les particularitats és que detecta els additius però aquests no tenen un impacte en la nota final dels productes per tal de no generar quimiofobia. Segons els responsables, els additius no són un problema en si mateixos, si no més aviat els productes amb un «perfil nutricional baix».

Amb més de 15.000 productes en la seva base de dades, el concepte d’aquesta empresa jove es basa en l’economia col·laborativa. Això permet als propis usuaris a augmentar la base de dades, pujar la informació de productes d’alimentació que encara no estiguin catalogats i l’app procedirà a la seva qualificació. El Coco Come Sano té una nota de 4,6 de 5 mitjançant 1,3 mil valoracions. Aquesta aplicació insisteix en les calories dels productes, de manera que resulta molt pràctica per als qui fan dieta. No obstant això, la quantitat de productes de la base de dades és més reduïda respecte a altres aplicacions.

Leave a Reply

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.