ARTICLE DESTACAT EXPOSICIONS

Calia pensar-hi!

Barcelona compta des de desembre passat amb un nou equipament, el Museu del Disseny, situat a l’Edifici Disseny Hub a la Plaça de les Glòries. Deulonder ha volgut conèixer de prop una de les seves exposicions permanents, concretament la que fa un recorregut pels objectes domèstics, «Del món al museu».

Foto: Lourdes Jansana
Foto: Lourdes Jansana

 

No cal dir que, a banda de mobiliari, hi ha una bona representació d’estris de cuina. Molts dels electrodomèstics que avui dia fem servir de la manera més natural van ser dissenyats i ideats per creadors que, sense saber-ho, estaven marcant una època. Un clar exemple són les setrilleres de Rafael Marquina, que va dissenyar el 1961. Per primera vegada es resolia el problema de les clàssiques setrilleres que vessaven -això quan no queia el tap a l’amanida-, inventant un pot que impedia el vessament de l’oli amb un senzill sistema. Sembla evident però… calia pensar-hi!

image

Les olles a pressió són un altre dels elements imprescindibles de la cuina que s’han anat transformant per oferir dissenys més aerodinàmics i eficaces. La més antiga, Mayestic,  és del 1950 i és d’autor desconegut. La del mig, Splendid,  és del 1986, de Josep Lluscà, mentre que la més moderna és del 1999, Elegance, de Diara Design.

image

Una de les peces estrella de la mostra és la primera batedora que es va inventar en tot el país: la minipimer el 1959 per l’enginyer Gabriel Lluelles. El nom «minipimer» feia referència a «mini», pel seu volum reduït, i «pimer», el nom de l’empresa on treballava Lluelles.

image

Altres electrodomèstics recollits són un dels primers assecadors de cabells de mà  (Taurus del 1973, un disseny de Gabriel Lluelles), i  una trituradora del 1955, del mateix dissenyador.

image

image

image

Altres aparells que avui ens semblen prehistòrics, però que al seu moment encarnaven la tecnologia més punter, són aquest bipimer del 1960, i l’espremedora del 1979.

image

En l’àmbit de la neteja, el disseny també ha jugat un paper important. El 2009 Carlos Rivadulla i Josep Añols modernitzaven el típic cubell escorredor amb un model, Ecofrego, quepermetia separar millor les aigües per a una millor neteja. Al costat, un cubell i fregona del 1964, Gaviota / Nova, de Manuel Jalón.

Foto: Estudi Rafael Vargas
Foto: Estudi Rafael Vargas

image

image

image

No hi podia faltar la Campana Extractora de Lluís Clotet, Anna Bohigas i Òscar Tusquets de 1978, que va revolucionar la manera de resoldre el problema dels fums a la cuina, tant a nivell tècnic com estètic.

 

Altres curiositats: una ampolla antilliscant (André Ricard, 1967),  l’aixeta monocomandament de lavabo de Ramon Benedito (1945),  i un rostidor al vapor en silicona, un dels darrers materials que s’han introduït a la cuina (Ruth Pérez, i Xavier Flores,  2011).

 

Leave a Reply

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.