ARTICLE DESTACAT EXPOSICIONS

El reial monestir de Pedralbes obre el seu jardí medieval als visitants

L’equip de Deulonder, que sempre busca solucions respectuoses amb el medi ambient, us proposa descobrir una petita joia de la ciutat de Barcelona relacionada amb la cuina

El Reial Monestir de Pedralbes amaga secrets insospitats. Rere els majestuosos murs històrics de la part sud, es troba l’antic hort medieval que les religioses que hi viuen han recuperat fa pocs anys. A Deulonder, que ens interessa tot el que està relacionat amb la cuina en sentit ample, ens ha picat la curiositat saber quines varietats d’hortalises i herbes cultiven en aquest recinte ple d’història que es troba a la part alta de la ciutat comtal.

L’hort Petit del Monestir té una extensió de 3.000 metres quadrats i s’hi conreen espècies pròpies de l’Europa medieval, com ara els enciams i espinacs. Va ser el 2017 quan el Monestir va decidir fer una tasca arqueològica i recuperar l’ús original de l’espai. Les estructures més antigues trobades en aquesta superficie daten de principis del segle XIV i el més interessant de tot és que les tècniques de conreu, anomenades orgàniques, són les que avui dia s’intenten implantar pensant un tipus de conreu ecològic, com ara utilitzar un fertilitzant natural i produït al mateix monestir. També s’hi ha sembrat el que en els manuscrits medievals s’anomena «herbolam» o «arbolam», una barreja de diverses plantes de fulles comestibles, com per exemple bledes, ruca i julivert, que ajuda al bon manteniment de l’hort.

Actualment hi ha dues parcel·les en funcionament, dos espais que garanteixen la rotació necessària al bon rendiment del cultiu. En la primera s’hi han plantat verdures, mentre que a la segona llegums com llenties i cigrons i pèsols.

A partir d’aquest estiu, el monestir ha obert aquest espai al públic, i també es pot visitar l’exposició que s’ha plantejat en paral·lel «Plantes, remeis i apotecaris». La mostra proposa una introducció a la ciència de l’herboristeria que es va desenvolupar a l’època medieval, però que troba la seva arrel molt abans, a la Grècia Antiga, i que es va transformar posteriorment amb la cultura araboislàmica. Altres espais del monestir que es poden visitar en relació amb aquesta exposició són l’antiga farmaciola i l’antiga infermeria, a banda del claustre. També s’ofereixen visites guiades. Per a més informació vegeu el seu web.

Leave a Reply

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.