ARTICLE DESTACAT LLIBRES

Jamie Oliver, un cuiner amb imaginació

A Deulonder ens agrada la bona cuina, i les bones receptes. Avui ens fixem en el nou receptari de Jami Oliver

Jamie Oliver és tota una celebritat a Anglaterra, on té 45 restaurants (i a l’estranger als 22), i 10 milions d’espectadors en els seus programes televisius. Grijalbo acaba de publicar en castellà el seu darrer llibre (n’ha publicat 26), un receptari particular, perquè està pensat per fer receptes familiars: Cocina Sana en família. Val dir que Oliver té cinc fills i una dona, Jools, a la que dedica aquest llibre. Deulonder, que ens agrada la cuina sana i original, hem fet una ullada al llibre, d’altra banda molt ben editat i il·lustrat.

Les receptes estan dividides en nou apartats: esmorzars, solucions ràpides, clàssics saludables, amanides, curris i estofats, cuinar al forn, pasta i risotto, sopes i astúcies a la cuina. Sorprèn perquè, tot i que Oliver és un gran defensor de les verdures i la cuina sana, es nota la influència britànica en les seves composicions, així com una gran curiositat per cuines d’altres cultures, sobretot l’asiàtica.

Tal vegada, el gust britànic salta a la vista en les receptes d’esmorzar, amb plats com “rosquilles con miel, arándanos y yogur”, o bé, “tortilla de bacon, setas, patatas y tomates”.

En agrada especialment la seva inventiva a l’hora d’imaginar amb què farcir un pa de civada, amb molt d’alvocat. Ell mateix explica que, al Regne Unit, l’alvocat és ara més popular que les taronges.

En l’apartat de les amanides, ens hem fixat  en l”Ensalada templada con trucha ahumada, patata, remolatxa y huevos pasados por agua”. Cada plat, inclou un quadre amb les calories, els greixos, els greixos saturats, les proteïnes, carbohidrats, sucres, sal i fibra. Fantàstics.

Aquest cuiner rialler i entremaliat, ha aconseguit que al seu país es taxin les begudes ensucrades (una mesura molt encertada que s’està plantejant d’aplicar a Catalunya), va ofendre a tots els cuiners espanyols proposant una paella amb xoriço. En una entrevista publicada al Magazine de La Vanguardia (6 de novembre 2016), el cuiner explica que no s’imaginava causar tant de furor, que simplement li encanta el xoriço i que no pretenia fer una recepta “comme il faut” de la paella. Sigui com vulgui, en el seu darrer receptari, de xoriço ben poc, en canvi s’esplaia amb els curris i els aromes orientals. Si haguéssim de fer alguna de les receptes d’Oliver, potser triaríem aquest “risotto de guisantes y espinacas con menta, requeson y parmesano”.

 

O bé la “superensalada italiana de Jamie con cereales, aguacates, brócoli y harissa”

I una de les més sorprenents, els “kebabs de ternera con ensalada crujiente, feta y pita”. Nyami!

Tot i que el receptari es ven com a “cuina en família”, en realitat són receptes prou complicades com per implicar els més petits de la casa. Amb tot, el cuiner dedica un apartat, “cómo hacer que los ninos se involucren” amb trucs per atreure’ls a l’art de cuinar. Un dels seus lemes bàsics és: “ensenya amb la pràctica”.

 

Leave a Reply

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.