ARTICLE DESTACAT EXPOSICIONS

«La cuina de Picasso», una exposició imprescindible

El museu Picasso de Barcelona acull una mostra que relaciona l’artista amb la gastronomia, un mar de relacions que il·luminen l’obra des d’una nova perspectiva. L’equip de Deulonder us recomana que no us la perdeu.

 

El menjar és un element ben present en l’obra de Picasso. Prova d’això són els múltiples quadres on es pot veure tota mena de menges i aliments que l’artista passava pel sedàs de la seva infinita imaginació.  De retruc, l’univers domèstic i la cuina com a epicentre de la llar -i que per  a ell representava la seva infantesa  a Màlaga-, és un leit motiv al llarg de la seva trajectòria artística. Ara, el Museu Picasso de Barcelona dedica una retrospectiva amb el tema culinari com a eix. La gastronomia no només apareix com l’excusa per mostrar la relació del geni amb la teca, sinó també com a actitud vital: «Ja no puc més d’aquest miracle que és no saber res en aquest món i no haver après sinó  a voler les coses i menjar-me-les vives», deia Picasso.

Comissariada per Emmanuel Guigon, director del Museu; Claustre Rafart, conservadora de l’obra gràfica de Picasso i Androula Michael, professora a la Universitat Picardie Jules Verne, la mostra traça un recorregut per diferents aspectes: el vincle amb Els 4 Grats, cau dels modernistes, on un jove Picasso es relacionava amb Santiago Rusiñol, Ramon Casas, Miquel Utrillo o Pere Romeu; el París de Montmatre i la cuina cubista, que pretenia desacralitzar la pintura prenent com a motiu pictòric menges d’allò més quotidianes, com ara un bon pernil, un pollastre, el vi…; la transformació que patien entre les mans de Picasso els estris culinaris, com ara una cullera, i finament l’emprempta del món culinari en la seva obra literària, obres de teatre i poesia.

 

Altres aspectes que repassa la mostra són l’exili francès durant la Guerra Civil i com afecta això a la part nutritiva. També s’inclou una sala en què Ferran Adrià li ret homenatge des d’una perspectiva personal.

A més, al llarg d’aquest mes, diversos restaurants -Els Quatre Gats, Les 7 portes, el Mandarin Oriental i la pastisseria Escrivà fan propostes gastronòmiques vinculades amb l’autor del Guernica, i també s’han orgnanitzat una sèrie d’activitats paral·leles de gran interès.

Per  més informació pràctica sobre l’exposició podeu clicar aquí http://www.bcn.cat/museupicasso/ca/exposicions/la-cuina-de-picasso/

Leave a Reply

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.