ARTICLE DESTACAT viatges

La cuina d’Émile Zola a Médan

Aprofitant el periode de vacances, Deulonder us proposa descobrir cuines històriques com la de l’autor de «Germinal» a França

Émile Zola (1840-1902) és conegut per ser el primer intel·lectual europeu, autor de nombroses novel·les que han estat traduïdes al català, com ara Germinal o Nana. Gràcies a l’èxit del seus llibres, va poder comprar-se una casa a Médan, a mitja hora de París en direcció nord-est. Aquesta vila que l’escriptor va anar ampliant a mesura que guanyava més i més diners, es pot visitar avui dia, oberta després de deu anys de treballs de remoelació.

A Médan, Zola rebia al costat de la seva dona Alexandrine els seus amics artistes i escriptors —Maupassant, Huysmans, Cézanne, Manet, etc.— durant la «belle saison», és a dir, de maig a octubre. Aleshores s’instal·laven en al camp procedents de París per aprofitar de l’entorn tranquil i relaxant. Una de les peces que té més personalitat de tota la casa i en la que Deulonder s’ha fixat és la cuina.

Una de les característiques més sorprenents és el fet que està situada a tocar del menjador, cosa poc habitual en aquell tombant de segle. En aquest cas, ho van fer així perquè a Alexandrine li agradava ficar el nas a la cuina i seguir de prop les preparacions. També s’ha dit que ella mateixa era una bona cuinera.

La cuina, lluminosa i forrada de dalta a baix de ceràmica, no compta amb cap punt d’aigua. Per obtenir-ne havien de sortir al pati del costat on encara es conserva el pou.

«Bon vivant», Zola no filava prim a l’hora de decorar com cal la seva casa i fornir-la de tota mena de comoditats i ornaments. Fins i tot va encarregar aquest vitrall en què apareix representat un personatge de Rougeon Macquart, Mégot, que només menja pa.

 

D’altra banda, l’escriptor naturalista ha passat a la història com un autor gourmet, a qui li agradava menjar bé i que sovint parlava de teca en les seves obres. Es coneix que també era capaç de dir quin ingredient faltava en els plats.  En l’emissió grastronòmica francesa «Les carnets de Julie» preparen en honor seu  » Truites à la sauce verte», «Risotto aux légumes» o «Gâteau d’alexandrine aux marrons». Veure l’emissió aquí.

De la seva banda, Alexandrine, bugadera d’ofici, va fer instal·lar un planxador a la casa. Aquí dirigia tot el cicle de rentat de la roba en un moment en què cada vegada es donava més importància a la higiene.

Per a més informació i visites, feu clic aquí.

Leave a Reply

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.