ARTICLE DESTACAT LLIBRES

La cuina més saborosa de la mà del comissari Maigret

Literatura i cuina es fonen en el llibre Simenon i Maigret s’entaulen. L’autor és l’històric crític culinari francès Robert J. Courtine, que dona un toc personal a cada recepta.

A Deulonder ens ha cridat l’atenció aquest receptari que ofereix una aproximació singular al món de la cuina. ¿Qui no coneix Maigret, un dels comissaris amb el paladar més fi de la literatura francesa? Les seves investigacions sempre estan envoltades de bona teca. Sovint són els plats casolans que li prepara la seva dona alsaciana Louise, però també n’hi ha de més sofisticats que degusta als millors restaurants de la capital francesa.

Una adaptació televisiva la sèrie del comissari Maigret.

El creador del comissari Maigret, Georges Simenon (1903-1989), era amic de Robert J. Courtine (1910-1998). Aquest va ser el gran crític gastronòmic del diari Le Monde i va deixar un prolífic llegat d’articles i llibres al voltant de la cuina, el menjar i el beure.

Courtine recull totes les receptes que apareixen a l’obra de Simenon»

En aquest volum que Vibop publica ara en català, Courtine es dedica a recollir totes les receptes que apareixen en l’obra de Simenon. Les introdueix amb el fragment corresponent i afegeix un consell per maridar el plat amb els millors vins i licors. Amb l’estofat de vedella, per exemple, Courtine hi veu un «moulin-à-vent».

Per sobre els taulells de la cuina de la Louise hi passen les millors menges: la bullabessa, la caldereta, musclos amb patates fregides, truites «au bleu», haricot de xai o creps suzette, el receptari ofereix així un ampli ventall de plats que recorren tant la cuina tradicional francesa com la més sofisticada nouvelle cuisine.

Un dels plats més tradicionals de la gastronomia francesa: musclos amb patates fregides.

El llibre repassa, a més, els diferents restaurants on Maigret s’entaula a París, com ara L’Impasse, on el comissari es delecta de la blanqueta a l’antiga de «mamman» Collard. A Le Petit Tonneau sempre demana la «tourte campagnarde» de Ginette Boyer i a La Ferme des Mathurins, demana pernil amb «crème fraîche» de Réne Marin. El més destacat, però, és el Fouquet’s, que surt més de cinquanta vegades a l’obra de Simenon. Gairebé tots aquests establiments encara estan en funcionament avui dia.

El restaurant Fouquet’s de París.

Entre els restaurants que Maigret visita a París destaca el Fouquet’s»

El llibre aplega unes noranta de receptes que es poden elaborar avui a la cuina de casa. Estan classificades per categories, com ara sopes i potatges, entrants, ous, salses, marisc i closca, etc. Entre les receptes que a Deulonder ens han cridat més l’atenció hi ha la»truita de la pagesa» o, més singular, el «conill de bosc saltejat amb fideus frescos». Bon apetit!

L’inspector Maigret en una altra adaptació televisiva.

Leave a Reply

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.