ARTICLE DESTACAT viatges

La cuina romàntica de George Sand

George Sand és una escriptora francesa coneguda per ser una feminista avant-la-lettre, una dona alliberada i admirada per la intel·lectualitat europea del segle XIX

A Deulonder ens agrada descobrir tota mena de vincles amb la cuina i també personatges històrics des d’aquesta perspectiva tan íntima i de portes endins. Us proposem explorar la cuina de l’escriptora romàntica per excel·lència, Georges Sand (París, 1804-1876).  Sand va escriure nombrosos llibres entre novel·les, peces teatrals, contes, una autobiografia i textos de crítica literària i política. Amiga, entre d’altres personalitats,  de Flaubert, Victor Hugo i Théofile Gauthier, va defensar els drets de les dones en un moment en què el destí d’aquestes passava per ser mares i quedar-se a la llar familiar. Sand, però, era un esperit lliure i va tenir diferents relacions amoroses, com ara amb l’escriptor Prosper Merimée i, segurament la més coneguda, amb el compositor polonès Frederic Chopin. Poca gent sap, però, que Sand era una amant de la bona cuina i una cuinera experimentada.  A Nohant-Vic, al Berry, va passar gran part de la seva vida en el seu castell familiar i aquí és on li agradava cuinar els seus plats preferits: Salmó a la Chambord, Llenguado a la Normanda, Potage a la Reina, terrina de llebre, estofat de llebre o risotto a la trufa.

 
 
 

El castell de Nohant comptava amb una cuina molt ben equipada per l’època, amb una bona col·lecció d’olles, una magnífica cuina de coup de feu, piques d’aigua calenta per mantenir el menjar a temperatura, etc.

 
 
 
 

A Nohant, l’escriptora  organitzava festes amb els seus amics literats i era coneguda per la bona rebuda que oferia a tothom, amb una taula sempre molt ben parada.

En aquest menjador rebia els seus amics literàris, com ara Alexandre Dumas fils, Balzac, Musset, Flaubert, etc.
L’habitació de Georges Sand.
Un dels dormitoris de Nohant.
El despatx des del qual Sand escrivia les seves novel·les i mantenia correspondència.

George Sand era, a més, una gran cuinera, i va escriure un receptari molt peculiar, mig autobiografia mig diari, en què parla dels plats que servia als seus amics i algunes de les seves receptes més rodones. Fidel als seus ideals socialistes, Sand donava a menjar al servei domèstic els mateixos àpats que  oferia als seus convidats.  En la llibreria del castell es pot trobar, a banda de les reedicions de la seva prolífica obra, diversos llibres sobre la seva cuina, el més popular: Les carnets de cuisine de George Sand. Les recettes d’une épicurienne, de Muriel Lacroix i Pascal Pringarbe, una altra manera d’aproximar-se a aquest personatge tan singular.

Deulonder us recomana la visita del castell de Nohant perquè hi trobareu les traces d’una dona excepcional i gaudireu d’un viatge en el temps pel que fa a l’espai de la cuina. Més informació: http://www.maison-george-sand.fr/es/

Leave a Reply

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.