
Les cuines reials d’Enric VIII
A Deulonder tenim ben clar que la cuina és el cor de qualsevol llar. Aquest agost ens aturem a visitar una de les més antigues d’estil renaixentista que ha sobreviscut a Europa: Hampton Court
Situat al sud de Londres, Hampton Court és un dels palaus més impressionants d’Anglaterra, tant per la seva arquitectura de maó vermell com pel rei que li injectar tot el glamour: Enric VIII.
Va ser el clergue i politic Thomas Wolsey qui va comprar Hamton Court el 1514 i Enric VIII li va arrabassar quan no va aconseguir convèncer el Papa perquè anul·lés el matriomoni amb Catalina d’Aragó. Ja sabem com continua la història: Enric VIII va crear l’església anglicana i va poder casar-se amb Anna Bolena.
Però al monarca més famós de la dinastía dels Tudor no només li agradava perseguir faldilles, sinó també menjar amb tota opulència. El palau inclou tota extensa una ala dedicada a les cuines, una enorme fàbrica d’aliments on es produïen més de 12.000 àpats al dia per alimentar tota la cort. Estem parlant de 460 persones.
Diverses sales estan destinades a la preparació del menjar i a la cocció. La més gran, amb una espectacular llar de foc central, permetia rostir vedells sencers. Cada any es cremaven 1,3 milions de troncs en els diferents focs de les cuines. La cort dels Tudor gaudia pràcticament cada dia de carn, la qual cosa era tot un priviliegi en un segle, el XVI, en què normament les proteïnes procedien de productes fumats, salats o curats.
La quantitat i riquesa del menjar era el termòmetre amb el que es mesurava a l’època el poder del rei. Per tant, aquest no filava prim. Als diferents rebosts es conservaven una gran quantitat d’aliments, molts d’ells vinguts de ben lluny, com ara sucre de l’Iraq, oli d’oliva del Mediterrani, o gingebre de la Xina. També tenien un jardí reial amb varietats poc comuns de fruites i verdures.
A banda de les estances dedicades a guardar la vaixella i altres productes, hi havia una immensa bodega que encara es conserva.
A Deulonder ens hem fixat amb la cuina de xocolata de George I, un espai pensat exclusivament a preparar i experimentar xocolata. George I, príncep de Gal·les, va ser el primer de la dinastia dels Hanover a regnar a Anglaterra (del 1714 al 1727).
Durant dos segles, del 1530 al 1737, les cuines de Hampton Court van ser un formiguer d’anar i venir, de preparar plats, de cuinar i trafegar amb els sacs. De fet, es coneix que era una feina molt dura, sobretot pels que s’ocupaven de la intendència. Per fer-se una idea del tràfec de les cuines d’Enric VIII, podeu mirar aquest vídeo. Pel que fa a les receptes, aquí teniu el menú d’un dia de festa :