ARTICLE DESTACAT CONSELLS

Les cuines reials per dins

Entre la múltiple oferta de documentals gastronònics, Deulonder els recomana «Cuisine Royal» que introdueix l’espectador a l’interior de les cuines dels grans castells d’Europa

Es tracta d’una sèrie alemanya de vuit emissions repartides en dues temporades que va començar el 2014, realitzada per Stefan Pannen i Caroline Haertel. Actualment l’emeten per la 2 de la Televisió Espanyola i també es poden trobar alguns dels capítols emesos per Youtube. És interessant perquè permet veure per dins llocs que normalment romanen tancats al gran públic, com les cuines dels castells. Alemanya, Itàlia, Bèlgica, la sèrie recorre tota Europa a la recerca d’una ocasió per poder endinsar-se en aquestes meravelloses cuines, la majoria d’elles medievals i antiquíssimes, a les quals diversos xefs de categoria donen vida.

El primer capítol està dedicat al castell barroc Sant Martino Alfieri de Sant Germà, a Itàlia. Són les tres germanes Sant Martino les que ofereixen aquesta visita a través de la preparació d’un menú gastronòmic del 1783. La segona gira al voltant del castell del Lude, al Loira francès. Per a l’obertura de la temporada de caça la comtessa Nicolay i Sophie Esnault, maître d’hôtel del castell, preparen un sopar de celebració en la qual la cuina és l’autèntica protagonista. Aquest documental és especialment interessant perquè permet veure l’interior d’unes cuines del segle XVII que s’han mantingut intactes, amb el seu «coup de feu» tradicional i els seus utensilis de coure.

Alemanya ocupa els dos següents programes, amb la visita al castell més gran del país, el de Saint-Emmeram, en Ratisbona, on la princesa de Thurn und Taxis acull el famós tenor espanyol Plácido Domingo. A la cuina prepara el menjar el reconegut xef Alfons Schuhbeck.

Després arriba el torn del castell de Riegersburg, on un xef amb estrella Michelin elabora un menú de festa per a l’aniversari de noces del príncep de Lichtenstein i la seva dona.

L’espectador viatja també gràcies a aquests interessants documentals a Hongria, concretament a Tokaj, una regió vitícola en alça, on cuina el xef hongarès Csaba Putnoki Nagy, o bé a Bèlgica, per visitar les cuines del castell de Heks. La comtessa de Ursel ofereix un sopar de gala amb un menú a força de verdures i flors de Hecks, i esquena de xai. Aquí es posa el davantal el xef Claude Pohlig, conegut per utilitzar flors en els seus menús.

No lluny de Parma, a Itàlia, es troba el castell de Scipione, on el comte René von Holstein i la seva dona Stefania gratifiquen als seus convidats amb els millors productes regionals en l’emissió “Al castell de Scipione”, i finalment tanca la segona temporada Carlos Falcó, marquès de Griñón, productor d’oli d’oliva i de vi, que organitza un sopar de gala al seu castell proper a Madrid, El Rincón, pels volts de Setmana Santa.

 

 

Heus aquí alguns links directes a una selecció de capítols

El Castell de Saint Emmeram a Alemanya https://www.youtube.com/watch?v=fzwc524xqu8

El Castell de Trankeaer, a Dinamarca: https://www.youtube.com/watch?v=d10y-30t410

El Castell del Lude, a França (en francès) https://www.youtube.com/watch?v=iutm0lb7dv0

El Castell de Hecks, a Bèlgica (en francès) https://www.youtube.com/watch?v=zav09d8h8t4

Leave a Reply

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.