ARTICLE DESTACAT LLIBRES

Menjars complets en deu minuts. És possible? Ismael Prados ens dóna els seus trucs

El darrer receptari d’Ismael Prados proposa plats que es preparen en deu minuts però, encara millors, equilibrats i saludables a nivell nutritiu. El seu lema: «Obrir la nevera i optimitzar els aliments que hem comprat».

Fotografia: Albert Salamé
Ismael Prados durant la presentació del seu llibre «Cuina Sana en 10 minuts d’Isma Prados» a La Casa del Llibre de Barcelona, unes receptes que van de meravella amb l’estil de cuines modernes i eficaces que dissenya Deulonder.

Tenir consciència del que mengem, saber triar els ingredients per confegir uns plats saborosos i nutricionalment equilibrats. I per més inri: fàcils i ràpids de cuinar. Això és el que proposa el cuiner Ismael Prados en el seu llibre Cuina sana en 10  minuts (Amat Editors en català i castellà), un receptari que va presentar dimecres 11 de novembre a La Casa del Llibre de Barcelona.

Per menjar bé no cal cuinar, sinó triar bé els aliments i saber-los combinar

IMG_9701

Prados, amb la simpatia i loquacitat que el caracteriza, va parlar durant la presentació del seu llibre de la importància que té l’alimentació per a la nostra salut: «Menjar bé és una medecina preventiva, no un remei, per tant, si mengem bé dos dies i la resta fem el burro no anem bé».  El llibre engega, doncs, amb una acurada explicació de les famílies d’aliments i de la quantitat d’ingesta diària recomanada de cadascuna d’ells. «Calia estipular d’entrada certes coses per saber triar, fins i tot en un restaurant, quin és el menú que resulta més saludable i detectar els aliments, com els greixos, la sal o la mel, que s’han de controlar especialment».

IMG_9636

Aplicar «el mantra» o «la fórmula» que proposa Prados de seleccionar bé el tipus d’aliment i la quantitat és el que cal fer per poder cuinar plats saludables, com els 35 que recull en el llibre. I menjar sa no està renyit amb cuinar ràpid. Durant al presentació va fer una demostració d’això cuinant una versió sui generis del xató.

IMG_9792

Amb uns ingredients, per començar, ben fàcils de trobar i econòmics -escarola, mongetes seques, una magrana, ceba tendra, llavors de lli i una llauna de sardines- va elaborar un plat complet, sa i equilibrat en farinacis (mongetes), verdures (escarola i ceba), fruita (magrana), proteïna (sardines), calci (espina de les sardines) i greix (salsa romesco preparada). A menjar com a plat únic. Prados va advertir de les calories que té l’oli i per això va agafar les sardines amb pinces per descartar l’oli sobrant. «Proporcionalment, una culleradeta d’oli és com 120 grams de farinacis!»

IMG_9837

IMG_9857

Altres receptes que es poden trobar en el llibre, i que estan fotografiades de prop per poder copsar les proporcions i les textures finals, són «Amanida de patata, feta i salmó fumat», «Costella amb porros a la vinagreta de mostassa» o «Suquet de rap plusmarca». Els ingredients, a més, apareixen catalogats segons al grup d’aliments a què pertanyen per poder comprovar que el plat és complet i equilibrat a nivell nutritiu.

IMG_9549

I quins aliments hem de consumir? Segons Prados el millor és una dieta orgànica en el sentit de menjar els aliments sencers. «Com diu Michael Pollan, un activista nord americà, ‘no mengis res que no es pugui podrir i que no mengés la teva àvia'».

Interrogat sobre l’advertència de l’OMS sobre els perills del consum de la carn vermella, que pot ser cancerígena segons l’organisme internacional, Prados té una opinió molt clara: «Ha estat un cop sobre la taula perquè es deixi de consumir en abús carn vermella, sobretot en països com Estats Units, però que menjar-ne en excés és perjudicial i fa pujar el colesterol ja se sabia des de mitjan dels anys cinquanta». A Europa, els controls del mercat alimentari són molt estrictes -recorda-, i la manipulació de la carn está més limitada. La seva recomanació, tanmateix,  és la contenció, «no cal però que fem una psicosis pública».

 

Fotografia: Albert Salamé
Lluïsa Deulonder va assistir a l’acte de presentació del receptari. Aquí, fotografiada al costat d’Ismael Prados.

Per acabar, una curiositat. Atenció a la «Santa truita» que proposa el cuiner: Es tracta d’aprofitar els «racons de verdura cuinada de la nevera», per construir una truita original a base de pebrot vermell, carabassó, mongetes tendres i fulles d’espinac. Et voilà!

 

 

 

Leave a Reply

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.