ARTICLE DESTACAT CONSELLS

Quan la cuina és un afer d’Estat

 

El llibre ‘A la table des présidents’ repassa prop de seixanta banquets oficials inspirats en la millor cuina francesa

El cap de cuina de l’Eliseu francès des de fa més de vint anys, Guillaume Gómez, acaba de publicar el seu tercer llibre À la table des présidents (La Cherche Midi), en el que ofereix un panorama dels àpats que ha cuinat les darreres dècades per a ocasions ben especials.

Gómez, fill d’emigrants espanyols a França, defensa que la cuina juga un paper clau en la diplomàcia, i a Deulonder ens ha picat la curiositat explorar quines funcions pot assolir la bona cuina en el context polític. El mateix Gómez explica que, ficar-se a la butxaca els líders estrangers gràcies a una bona teca, facilita molt l’entesa. Això ho saben prou els tres darrers presidents francesos: Nicolas Sarkozy, François Hollande i Emmanuel Macron que ofereixen el seu testimoni en el prefaci.

El llibre ofereix seixanta receptes de banquets oficials, alguns dels quals assaborits per personalitats ben populars, com ara l’ex president dels Estats Units, Barack Obama amb Nicolas Sarkozy, el 6 de juny de 2009, o el de Donald Trump i la seva esposa  Melània, el 10 novembre de 2018, amb Emmanuel Macron. Sense oblidar el sopar que van oferir, el 2014, a la reina Isabel II i el príncep Felip d’Anglaterra amb François Hollande, en què van servir foi gras.

Gràcies a aquest singular receptari, es pot constatar una evolució en els gustos de la cuina, que han tendit a alleugerir-se de matèries greixoses i també a disminuir la quantitat proposada. Per exemple, anteriorment desfilaven per les taules del Palau de l’Eliseu fins a dotze plats, cosa que avui és impensable. D’altra banda, el govern francès aposta per protegir la producció del país, de manera que, en complicitat amb els productors, s’elaboren els menús aprofitant el bo i millor de les diferents regions franceses. A més, els menús ja no estan regits per l’exhuberància i l’originalitat creativa, sinó més aviat per la coherència i el seny que empeny a aprofitar els productes de temporada.

Per ser una institució oficial, Gómez no es pot permetre fer gaire experiments, i confessa que s’ha d’atènyer a un cert classicisme gastronòmic. Això no li impedeix, però, d’utilitzar les tècniques més modernes, algunes de les quals ha après dels cuiners catalans, com ara Ferran Adrià, de qui és un admirador, o bé els germans Roca.

Gómez confessa que s’ha d’atènyer a un cert classicisme gastronòmic

En castellà acaba d’aparèixer publicat el seu llibre anterior, La cocina paso a paso, amb Planeta Gastro. L’autor destina tots els drets d’autor a obres benèfiques. A França és un personatge força popular, mereixedor de la medalla al Millor Treballador de França, en la categoria cuina, que va aconseguir amb tan sols 25 anys. També és el President dels Cuiners de la República Francesa. A l’Eliseu ha de dirigir cada dia un equip de 25 persones, entre cuiners i ajudants i es preparen en el conjunt del recinte presidencial 300 coberts diaris.

Leave a Reply

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.