ARTICLE DESTACAT LLIBRES

Un volum aplega 40 entrevistes amb els xefs més cotitzats del moment

La periodista Cristina Jolonch publica «de carne y hueso», 40 converses sobre la gastronomia i la vida amb noms com Juan Mari Arzak, Pau Santamaria o Raül Balam Ruscalleda

 

A Deulonder sempre ene agrada estar al dia de las novetats referents al mon de la cuina i la gastronomia, i aquest cop ens hem fixat en de carne y hueso, un llibre de Cristina Jolonch, una periodista gastronòmica de llarg recorregut: Jolonch es responsable de l’espai Menjar  en la web del diari La Vanguardia, ha rebut nombrosos premis pel seu treball: el Premio Nacional de Gastronomía de la Real Academia Española de Gastronomía (2008) i el Premi de l’Academia Catalana de Gastronomia (2010). Aquet mateix any ha rebut el Premi de Periodisme Gastronòmic “Pau Albornà i Torras” 2019. Jolonch ha estat impulsora, juntament amb la fundació  Arrels, del projecte Cuina Consciència, destinat a la inserció social i laboral de joves amb risc d’exclusió social a través de la restauració.

 

En de carne y hueso (librosdevanguardia, 2019) recull una sèrie de quaranta entrevistes que va començar a realitzar el 2018. L’objectiu era parlar amb personalitats del món gastronòmic «que podien ajudar a entendre el que ha ocorregut en la gastronomia en les últimes dues dècades». Aquestes xerrades sovint procedien de l’entrevista que havia publicat en l’espai Menjar, però més llargues, pausades i elaborades. «Com en un collage -explica l’autora en la Introducció- setmana rere setmana, les respostes recomponien trossets d’una etapa gastronòmica, amb personatges de carn i os a través de les seves experiències, les seves pors, les seves frustracions o els seus assoliments».

 

Raül Balam Ruscalleda. FOTO: Moments

Des de la infància, passant pels seus somnis i vocacions, els interessos personals, les eleccions vitals… la periodista indaga més enllà de l’esfera gastronòmica en la vida d’aquestes 40 personalitats oferint un retrat humà d’elles. «Vostè hauria pogut fer-se càrrec del Sant Pau?», interroga a Raül Balam, fill de Carme Ruscalleda. «Ha pensat a vegades que se’n penedia de l’ofici de xef? Ha sofert molt?» pregunta a Oriol Castro, xef dels restaurants Compartir (Cadaqués) i Gaudir (Barcelona). «Amb la incorporació de les seves filles canviarà la seva implicació en el restaurant? Estem davant un relleu generacional a Les Cols?», interroga a Fina Puigdevall del Restaurant Les Cols d’Olot.

 

«L’èxit crea immobilisme i t’enganya», respon Josep Roca a Jolonch. FOTO: LLIBERT TEIXIDÓ

 

Daniela Soto-Innes és la xef i sòcia del mexicà Enrique Olvera en el restaurant Cosme i en el Alta, la cuina més informal de Manhattan. FOTO: DAVE KOTINSKY

Cada entrevista va precedida d’un breu text en el qual la periodista exposa el context en que s’ha realitzat la conversa. De Ferran Adrià, per exemple, treu afirmacions com «en el 2008 o 2009 ja tots veien que El Bulli, com a restaurant, era una història que s’havia d’acabar», i de Daniela Soto-Innes, la cuinera mexicana que triomfa en aquests moments als Estats Units: «Una crítica del New York Times» fa i desfà un Restaurant». «L’èxit crea immobilisme i t’enganya», afirma Josep Roca.

 

Ferran Adrià: «Soc tan imperfecte com qualsevol altra persona». FOTO: PEDRO MADUEÑO

El llibre es llegeix fluidament i ofereix en conjunt un retrat dels reptes i dificultats actuals del món de la gastronomia a Catalunya, però també a escala global. És ideal per a qui vulgui prendre el pols del que es cou avui dia en cuina i gastronomia. Cristina Jolonch també ha publicat Guia secreta – on mengen els grans cuiners?,i també és codirectora del documental Snacks, bocados de una revolución.

 

 

 

 

Leave a Reply

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.