
Una exposició traça les interaccions entre disseny i gastronomia
El disseny també s’ha vist influït per la gastromomia. L’exposició TAPAS. Spanish Design for Food traça aquesta relació creativa en un recorregut per 250 peces que Deulonder no s’ha volgut perdre
L’exposició, al Museu del Disseny de Barcelona, aporta una mirada transversal i relaciona el món de l’alimentació amb la història, l’arquitectura, l’interiorisme i el disseny industrial i gràfic. Tapas està comissariada per l’artista i arquitecte Juli Capella, i és una producció d’Acció Cultural Espanyola.

L’exposició està dividida en tres parts: la primera d’elles és la cuina, on els instruments són de precisió quirúrgica perquè, segons Capella, «la seva funció és fonamental». La taula és el segon àmbit, però no menys important, ja que, en opinió del comissari, segons com estigui parada una taula es poden saber detalls sobre com és la família i l’època en què viu. El tercer àmbit –el menjar– ensenya invents com el Minipimer, creació del barceloní Gabriel Lluelles. «Pimer» són les sigles de Petites Indústries Mecànic-Elèctriques Reunides i va ser creat en l’Espanya pobra de postguerra que no es podia permetre el luxe de comprar motors americans. També es mostren altres dissenys locals que són pròpiament de menjar, com ara la Gula del Nord, que existeix des del 1991, o les olives farcides (un mar i muntanya de creació catalana), sense oblidar el Chupa Chups, inventat per Enric Bernad el 1959 i que va comptar amb la intervenció, en el seu disseny, del mateix Dalí.
«El disseny millora la vida de la gent», diu Capella

La mostra arriba a Barcelona després d’haver voltat per tot el món i passar per 16 ciutats, entre elles Washington, Miami, Tòquio, Madrid i València. A més, es complementa amb un ampli programa d’activitats paral·leles, com un cicle de diàlegs entre reconeguts xefs i dissenyadors que comptarà amb Ferran Adrià i Luki Huber, Jordi Roca i Andreu Carulla o Javier Bonet i Martí Guixé. Val a dir que molts d’aquests grans xefs han contribuït a l’explosió del disseny relacionat amb el món de la cuina després del boom que van viure a principis del segle XXI. Entre els objectes fets per als grans restaurants destaquen el preciós carro de postres d’El Celler de Can Roca i els futbolins reciclats en taules per al restaurant de José Andrés. També s’exposen els estris ideats per a El Bulli de Ferran Adrià.
L’exposició s’ha titulat ‘Tapas’ en honor a aquesta forma creativa i ocasional de menjar típica espanyola. Segons la llegenda, el nom ve del fet que antigament s’havien de tapar les gerres de vi perquè no entressin els mosquits o la pols, a més d’haver de tapar les copes amb un plat on se servia una mica de menjar.
La mostra es podrà veure al Museu del Disseny de Barcelona (Plaça de les Glòries Catalanes, 37,) entre el 9 de març i el 21 de maig de 2017. L’entrada és gratuïta.
