ARTICLE DESTACAT CONSELLS

Una nova forma de cuinar, el Crockpotting

Cuinar de forma lenta, a la vella usança, però sense haver d’estar enganxat als fogons durant hores: això és el que ofereix el Crok Pot. Deulonder els explica l’abc d’aquesta nova manera de cuinar, el crockpotting.

 

Deulonder dissenya les seves cuines pensant en l’estil de vida modern. Per això ens interessem per aquest nou electrodomèstic que ha arribat fa relativament poc al mercat. Es tracta del Crock Pot, una olla de cocció lenta electrònica que s’usa des de fa temps als Estats Units i a Llatinoamèrica. El seu creador és  el nord americà Irving Naxon, fill d’una exiliada lituana als Estats Units. Naxon va crear el Bean Pot inspirant-se en el relat de la seva àvia, que li explicava que de petita la seva mare l’enviava a la fleca del costat amb una caçola de txólent, un guisat tradicional dels jueus askenazis. La deixava prop de forn de manera que es cuinava amb l’escalfor residual durant tot el dia, i l’anaven a buscar a l’acabar el Sabbath, al vespre. Així doncs, va inventar un aparell portàtil electrònic que reproduís aquelles circusmtàncies de cocció. Tot i que la patent va ser dipositada el 1936 no va ser fins el 1970 que es va començar a comercialitzar sota la marca CrockPot.

 El Crok Pot és ideal per a cuinar llegums, carns i guisats.

La calor es transmet a l’olla extraïble que reposa en el seu interior, i permet cuinar mitjançant una temperatura que puja de manera lenta i gradual fins a aconseguir, després d’un període perllongat de funcionament, un màxim entre 95 o 100ºC.  L’aparell té vàries funcions, com ara mantenir calent el menjar a una temperatura determinada. Els avantatges d’aquesta manera de cuinar és que els aliments no perden les vitamines solubles,  la carn es fa gelatina i queda més saborosa i el consum d’electricitat és molt baix.

Existeixen diversos models al mercat amb preus que oscil·len entre els 40 i  els 110 euros segons les funcions  i les possibilitats de programació. A més, al web del crockpotting es poden infinitats de receptes i consells  sobre com utilitzar l’olla. També es pot trobar a les llibreries un receptari específic per al Crok Pot que ha elaborat Marta Miranda, una cuinera basca que fa tres anys s’ha especialitzat en crockpotting.

Leave a Reply

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.